Skip to main content

Theater Na De Dam: Theatergroep De Jonge Honden / Mette Bunskoek

Zwolle | 3 en 4 mei - Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.

Theatergroep De Jonge Honden - Ik had het moeten weten
vr 03 mei + za 04 mei | Zwolse theaters - Odeon
bestel kaarten

De 22-jarige Traudl uit München wil danseres worden. Maar dan breekt de oorlog uit en alles wordt anders. Op zoek naar avontuur wordt ze - tot haar eigen verbazing - in 1942 de secretaresse van Adolf Hitler. Ze brengt vele dagen met hem door en leert hem kennen als een vriendelijk en vaderlijk figuur. Pas als de oorlog afgelopen is, vraagt Traudl zich af of ze meer vragen had moeten stellen bij de man voor zie ze werkte. Had ze het moeten weten?

Met Ik had het moeten weten duikt Theatergroep De Jonge Honden in de dagboeken van de secretaresse van Adolf Hitler. Met 17 jongeren wordt een indringend beeld opgeroepen van hoe het was om in de alledaagse nabijheid te verkeren van de meest gevreesde dictator van de 20ste eeuw. Hoe kom je in zo'n situatie terecht? Waar had je een andere afslag kunnen nemen? En in hoeverre ben je medeplichtig aan alles wat je baas gedaan heeft?

THEATERNADEDAM 


Mette Bunskoek
za 04 mei | Zwolse theaters - Odeon
bestel kaarten

In (on)zichtbaar neemt Mette Bunskoek u mee in het deel van de geschiedenis waar we liever vandaan blijven. Want wat als dat verleden verbonden is met je eigen familiegeschiedenis? Als achterkleinkind van een NSB’er wil ze leren van het verleden en haar familiegeschiedenis begrijpen.

Hoeveel invloed heeft een keuze uit het verleden nog op haar leven? Hoe ga je daar mee om?

Hoe weet je, in een wereld waarin polarisatie steeds verder oprukt, een oorlog steeds dichterbij komt en de waarheid steeds minder tastbaar lijkt te worden, wat je moet doen?

Hoe zorg je ervoor dat het niet opnieuw gebeurt? Kun je daarvoor zorgen? Welke keuze maak je?

Mette dook eerder in haar familiegeschiedenis en maakte daarover de indrukwekkende podcast "Wat niet weet, wat niet deert".

Voor 5 mei