Skip to main content

Vrijheidscollege: Joenoes Polnaija

Joenoes Polnaija is een Nederlands acteur. Zijn Vrijheidscollege haakt in op de geschiedenis van de Molukkers.

Joenoes Polnaija is acteur, muzikant en theatermaker. Hij is vooral bekend van de films waarin hij heeft gespeeld, zoals de in 2020 uitgekomen bioscoopfilm ‘De Oost’ en is nu te zien in de theatervoorstelling ‘Gelukzoekers op Sumatra’.
Polnaija is derde generatie Moluks en groeide op tussen allerlei culturen in de Molukse wijk in Tiel. Als kleinzoon van een Molukse KNIL militair en zoon van een activist weet Joenoes maar al te goed hoe het voelt om te verlangen naar vrijheid. De vrijheid voelen om te zijn wie jij wil zijn.
Zijn Vrijheidscollege haakt in op de geschiedenis van de Molukkers en het intergenerationeel doorgegeven trauma. Het begint allemaal met de vraag: ‘Wie ben ik? Van alles wat ik ben, wat heb ik daarvan bewust gekozen?’ Op het moment is hij bezig met het maken van een documentaire, samen met zijn beste vriend Daan van Citters, waar deze vragen beantwoord zullen worden.

Polnaija zet zich in om jongeren hun eigen verhaal te laten vertellen en staat erom bekend
openhartig te zijn in zijn werk. De vraag hoe je een eigen identiteit creëert met een geschiedenis die altijd mee zal spelen komt regelmatig terug in de stukken die hij maakt.

Voorprogramma: Vera Bon
Diepe bassen, kapotte synths, dromerige zanglijnen en heldere taal. Vera Bon draait er niet omheen: een mensenleven piept en kraakt.

In haar Nederlandstalige synthpop liedjes zoekt ze de rauwe randjes op. Haar poëtische teksten gaan over een verlangen om te verdwijnen en het spelen van een mens. Vera Bon was het afgelopen jaar o.a. te horen op Oerol, Fringe festival en Radio 1. Vera werkte de afgelopen tijd aan een nieuwe, meer elektronische sound. Haar geluid is vernieuwend, spannend en maakte nieuwsgierig. In mei 2023 komt de plaat Zweven uit.


Vrijheidscollege: Joenoes
Vrijdag 28 april
De Kleine Willem, Langstraat 45, Enschede
Aanvang: 19.00u
Voorprogramma: Vera Bon

Reserveer hier je kaarten.

Entree is gratis, aanmelden is noodzakelijk. 


Documentaire | Kleinkinderen van de Oost
Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm De Oost. Samen reizen ze terug naar Indonesië, in de voetsporen van hun beider grootvaders, die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid “aan de verkeerde kant van de geschiedenis”. Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout”, intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst?

Om 20.45 uur wordt de film vertoond bij Concordia. Na afloop zijn Joenoes Polnaya en filmmaker Daan van Citters aanwezig voor een nabespreking.

Bestel hier je tickets.

 

Wilminktheater Enschede prov overijssel

 JOENOES