Skip to main content

Vrijheidscolleges: Hedy d’Ancona

Zwolle | do 18 april - Hedy d’Ancona (1937)was politica voor de Partij van de Arbeid. Ze werkte bij de VARA, was universitair onderzoeker en leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied vanbeleids onderzoek.

Ze was politiek actief als Eerste Kamerlid en werd bekend als oprichter van Man-Vrouw-Maatschappij en Opzij. Ze was staatssecretaris van Emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement. Ze schreefmeerdere boeken waarin zij de voors en tegens van het ouderdom belichtte. In haar Vrijheidscolleges gaat d'Ancona in op de rechten die vrouwen door jaren heen hebben gekregen en hoe we die nog steeds moeten blijven beschermen.

Vrijheidscolleges

Overal op de wereld vielen mensen stil op 6 januari 1941, om naar Roosevelts State of the Union speech te luisteren. Vanaf het Amerikaanse congres sprak hij de Vier Vrijheden uit, die bedoeld waren voor iedereen in de wereld en dus verder moesten reiken dan alleen de VS:

  • Vrijheid van meningsuiting, de beste verdediging tegen aantasting van de democratie;
  • Vrijheid van godsdienst, ons wapen tegen onverdraagzaamheid en fanatisme;
  • Vrijheid van gebrek, de belofte om hongersnood, armoede en epidemieën uit te roeien;
  • Vrijheid van vrees, een vrijheid die afhankelijk is van collectieve veiligheid, een begrip dat door de VS binnen de Verenigde Naties wordt uitgedragen.

Met deze speech maakte de president duidelijk dat de Verenigde Staten geen andere keuze meer hadden dan de fascistische dictators die er toen waren, te moeten verslaan. Hij nam daarmee een voorsprong op de deelname van Amerika aan de oorlog, waarbij zij aan de kant van de geallieerden zouden staan.

In de weken vóór 5 mei en op 5 mei zelf zijn de Vier Vrijheden de aanleiding voor debat en verdieping, waarbij er Vrijheidscolleges worden georganiseerd. Zo blijft de visie van Roosevelt op vrijheid actueel en zich ontwikkelen.

De vrijheidscolleges zijn onderdeel van Bevrijdingsfestival Overijssel

 

btn bestelgratisticket

19.30 - 21.00